Riigikogu
Riigikogu
Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu

Riigikogu rahanduskomisjon otsustas oma tänasel istungil saata valitsuse algatatud 2011. aasta riigieelarve seaduse eelnõu (822 SE) täiskokku esimesele lugemisele 20. oktoobril ja esimene lugemine lõpetada. Muudatusteepanekute tähtaeg eelnõule on 3. november.

2011. aasta eelarve konsolideerimata tulude maht on 89,4 mld krooni ja kulude maht 94,2 mld krooni ehk 6 mld eurot. Rahandusministeeriumi kinnitusel on 2011. aasta valitsussektori tekkepõhine eelarvepuudujääk 1,6% SKP-st, mis on riigi eelarvestrateegiaga 2011-2014 seatud eesmärgist 0,4 protsendipunkti võrra parem tulemus. Olulist rõhku on eelarves pööratud investeeringutele, mis moodustavad 16 miljardit krooni.
 
„See, et 2011. aasta valitsussektori eelarve defitsiit on vaid 3,8 miljardit krooni, mis teeb 1,6 % SKP-st, on selgelt Euroopa Liidu parimate hulka kuuluv tulemus. On üldteada tõsiasi, et riigid, kes kriisi ajal oma eelarve korras hoidsid, on kriisist väljumisel eelisseisus. Põhjus on lihtne – alalhoidliku eelarvepoliitikaga riikidel ei ole hiiglaslikku võlakoormat, mille tagasimaksed neelavad olulise osa eelarve mahust ning maksumaksjatelt kogutud raha saab kasutada ühiskonna arenguks,“  ütles rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas.
 
Rõivas rõhutas, et järgmiseks aastal investeeringuteks kavandatud 16 miljardit krooni on kõigi aegade suurim investeeringute hulk, mis tehtud Eesti elu edendamiseks. „Ainuüksi omavalitsuste piirkondlikud investeeringud ületavad mitmekordselt kriisi haripunktis vähendatud tulumaksu laekumise summasid. Samuti läheb suur osa investeeringutest avalike hoonete kordategemisse ja energiasäästu suurendamisse, mis parandab elukeskkonda ning vähendab märgatavalt riigi tulevasi kulutusi,” ütles Rõivas.
 
2011. aasta riigieelarves on suurim kulude maht sotsiaalministeeriumil – 41,6 mld krooni ehk 2,7 mld eurot, mis teeb 44,1% kogu riigieelarve mahust. Põhiosa sellest moodustavad sotsiaalmaksu laekumisega seotud kulud ehk pensionid 19,8 mld krooniga ehk 1,3 mld eurot ja haigekassa 11,13 mld krooni ehk 722 mln euroga. Mahult järgnevad majandus- ja kommunikatsiooniministeerium 8,5 mld krooni ehk 549 mln euroga ning haridus- ja teadusministeerium 7,57 mld krooni ehk 483 mln euroga.
 
Eelarvet tutvustasid komisjonile rahandusminister Jürgen Ligi ja rahandusministeeriumi riigieelarve koordinatsiooni ja seire osakonna juhataja Kadri Maasik.

Riigikogu pressitalitus

 

Tagasiside