Jäta navigatsioon vahele

Toompea lossi Valges saalis pidas täna traditsioonilise piduliku aastakoosoleku 20. augusti klubi. Klubi tervitades märkis Riigikogu esimees Toomas Varek, et 15-20 aasta tagused sündmused on kindel tõend sellest, et ajaloo pöördelistel hetkedel otsustab rahvas tõepoolest ise, kui talle väiksemgi võimalus antakse. Vareki sõnul aga kipub erinevalt 20. augustist 1991 praegu väheks jääma rahvuslikku üksmeelt. Pöördudes klubi liikmete poole selgitas ta, et vahetevahel igatsetakse seda üksmeelt taga. „Sageli me näeme, et poliitikas on seda üksmeelt, mis oli tookord, täna palju raskem leida”.

Riigikogu esimees väljendas usku, et rahvas teab, tunneb ja hindab 69 ülemnõukogu liiget, kes 15 aastat tagasi kinnitasid Eesti iseseisvust, veel ka tulevaste põlvede jooksul.

Kohaletulnuid tervitas ka Vabariigi President Arnold Rüütel ning tollase ülemnõukogu juhataja Ülo Nugis. Nugis võrdles 69 ülemnõukogu liikme julget otsust kunagise Asutava Kogu tegudega. Ta meenutas ka teisi viimase ülemnõukogu otsuseid, mis panid aluse Eesti praegusele edule.

Täna avati Riigikogu hoones ka päevakohane näitus „Iseseisvust taastamas”, kus saab vaadata fotosid ja jälgida sündmuste kroonikat alates 1986. aastast kuni 1991. aasta ärevate hetkedeni.

Riigikogu pressitalitus

Tagasiside