Riigikogu
Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu

Komisjoni tänase istungi teemaks oli globaalsed arengud ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsiooni (FAO) vaates ning nende mõju Eestile ja EL ühisele põllumajanduspoliitikale. Ettekande tegi Põllumajandusministeeriumi välissuhete ja eurokoordinatsiooni osakonna juhataja Ruve Schank, kes oli aastail 2007-2012 Eesti esindajaks FAO juures.
Schank keskendus toidutootmise ja -kasutamise probleemidele ning toidutootmise keskkonnamõjudele.

Hinnanguliselt on maailmas on praegu üks miljard alatoitunud inimest ja 2 miljardit halvasti toitunut, aga samas 2,5 miljardit ülekaalulist. Toidu tootmine ja tarbimine on riigiti väga erinev. Näiteks arenenud riikides jääb ligikaudu pool toodetud toidust üle ja visatakse minema, teisalt Aafrikas on toitu vaid 15 kg inimese kohta aastas, võrdlusena maailmas keskmiselt 40 kg. Murede fookus on koondunud Aafrikasse, seepärast on kohaliku toidutootmise arendamine selles piirkonnas FAO olulisimaks eesmärgiks. Toidutootmise arendamise arenguriikides on oma eesmärgiks seadnud ka 1976. aastal asutatud Rahvusvaheline Põllumajanduse Arengu Fond, millega liitumine on Eestil parasjagu käsil. Fondi asutamiselepingu ratifitseerimise seaduse eelnõu (262 SE) otsustas komisjon saata 2. lugemisele 17. oktoobril, mil toimub ka eelnõu lõpphääletus. Eestist saab Rahvusvahelise Põllumajanduse Arengu Fondi liige ratifitseerimiskirja hoiuleandmise päeval.
Oluliste järeldustena, millele toidutootmises ja -tarbimises tähelepanu tuleb pöörata, tõi Ruve Schank välja järgmist: 
– säästev söömine (teadlik ja arvestav); 
– jätkusuutlik tootmine (taastuvus, säilivus, jõukohasus);
- toiduketi ökoloogilise jalajälje vähendamine;
- kaubanduse edendamine, kohalikkuse suurendamine;
- teadus, transparentsus ja kommunikatsioon instrumentidena;
- keskkonnariskide ja -ohtude kajastumine toidu hinnas.
 

Tagasiside