Riigikogu
Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu

Komisjoni tänase istungi teemaks oli toiduohutus ja selle järelevalve. Ülevaate ministeeriumi tegevusest selles valdkonnas andis Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Pille Tammemägi.
 

Põllumajandusministeeriumi ülesandeks toiduohutuse valdkonnas on toidu tootmise, töötlemise ja teavitamise nõuete väljatöötamine ning tarbijale suunatud teabe edastamine. Toitumisalaste nõuannete ja soovituste jagamine tarbijatele on Sotsiaalministeeriumi töö.
Kuna toiduohutus põhineb erinevatel nõuetel, siis on Tammemägi sõnul väga oluline tugineda nende väljatöötamisel teadusuuringutele. Kahjuks puudub Eestis selline tugev teadusasutus, kus tegeldaks toiduohutuse riskianalüüsiga ja kus hinnataks erinevate tarbimissoovituste mõju just Eesti tarbijale, ning seetõttu kasutatakse paljuski Euroopa Toiduohutusameti andmeid ja uuringuid.
Pille Tammemägi vastas komisjoniliikmete arvukatele küsimustele, millest enamus puudutas kodus valmistatud toidu müümist. Pille Tammemägi selgitas, et EL määrus lubab lihtsustatud nõudeid järgides kodustes tingimustes traditsioonilisel viisil toitu valmistada, seda sealsamas tarbijale pakkuda ja ka ümbruskonnas, turul või laatadel otse tarbijale müüa. Lihtsustatud nõuete rakendamisel on oluliseks kriteeriumiks otsene suhe toidu valmistaja ja tarbija vahel. Hinnata tuleb riske, mida lihtsustatud nõuete rakendamine kaasa toob.
Pille Tammemägi rõhutas, et toidu valimisel tuleb lähtuda tervest talupojamõistusest, menüü peab olema tervislik ja mitmekesine ning usaldada tasub poes müüdavat toitu, sest see on läbinud ettenähtud kontrolli ja on mõistlikes kogustes tervisele ohutu.
 

Tagasiside