Riigikogu
Riigikogu
Jäta navigatsioon vahele

Riigikogu

Arengufondi juhatuse esimees Tõnis Arro andis teisipäeval Riigikogu täiskogu ees aru Riigikogu asutatud Arengufondi tegevustest aastatel 2012-2013. Ta märkis, et Arengufondi ülesanne on aidata kaasa Eesti majanduse arengule selliselt, et tekiksid innovaatilised ettevõtted ja kõrge lisandväärtusega töökohad. Tegevusalasid on Arengufondil praegu neli, need on investeerimistegevus ja kolm seire- ja arendusvaldkonda.

Nutika spetsialiseerumise valdkond on Arengufondis käivitamisel, selle tulemus võiks kokkuvõtvalt Arro sõnul olla, et järgmine Eestis sündiv Skype on süstemaatilise töö tulemus.

Rohemajanduse ja energeetika valdkonnas tõi Arro välja, et energiaühistute loomine võiks aidata kokku hoida energiat. Näiteks kodutarbimise 10-protsendiline kokkuhoid oleks rahalises väärtuses 900 miljoni eurot aastas.

Ettevõtluse seire ja arendustegevuse valdkonnas on Arro sõnul olukord murettekitav, Eesti väikeettevõtete ellujäämine on liialt madal ja ettevõtjad ei soovi reeglina kasvada suuremaks, teha midagi, mida keegi teine juba ei teeks või hakata eksportima.

„Me peaksime sihtima mitte niivõrd neid kõrgeid lisandväärtust loovaid töökohti, aga veel toredam oleks, kui meil oleksid teadmuspõhised kapitalistid. Teadmuspõhiste kapitalistide kihi tekkimine või klassi tekkimine on omaette tähelepanuväärne eesmärk. Ma arvan, et see ongi tegelikult see peamine eesmärk, kuidas meie investeerimistegevus Eesti majandusele tõsiselt kaasa aitab,“ rääkis Arro.

Investeerimistegevusest rääkides tõi Arro näiteid edukatest investeeringutest. “Me oleme investeerinud laias laastus üheksa miljonit ja meie investeeringu väärtus täna on auditeeritud andmete järgi 11 miljonit. Investeeringuid on kokku olnud 18, täna aktiivsed neist 14, suuremad ja huvitavamad neist on siin ülevalpool ehk edukamad. Kõige suurem edulugu GrabCAD on saanud täiendavaid investeeringuid pärast meie investeeringut üle 10 miljoni, ligi 11 miljonit. Fits.me samamoodi üle viis miljoni. Need on edukad ja hästi toimetulevad firmad. Meil on piisavalt alust arvata, et meie investeerimistegevus kui terve porfell saab olema positiivse tulemuse,“ rääkis Arro Riigikogu ees.

Läbirääkimistel võtsid sõna Aivar Riisalu, Jaan Õunapuu ja Kaja Kallas.

 

Esimesel lugemisel ei võtnud Riigikogu vastu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esitatud Riigikogu otsuse “Ettepaneku tegemine Vabariigi Valitsusele” eelnõu (447 OE). Otsus ei saanud täiskogu häälteenamust (poolt 35, vastu 29) ja langes menetlusest välja.

Riigikogu alustas ka Keskerakonna fraktsiooni esitatud välismaalaste seaduse muutmise seaduse eelnõu (452 SE) esimest lugemist, mille arutelu jäi pooleli tööaja lõppemise tõttu. Esimest lugemist jätkatakse kolmapäevasel täiskogu istungil.

Istungi stenogramm: https://www.riigikogu.ee/?op=steno&stcommand=stenogramm

Riigikogu pressiteenistus
17. september 2013

Tagasiside